Składniki:
- 400 g piersi indyka- 400 g ugotowanego ryżu- puszka (425 ml) mango lub świeże mango- puszka (425 ml) cocktailu owocowego- wiórki kokosowe- sos sojowy (ok. łyżeczki)- curry- rozmarynek- pieprz- olej sezamowy lub sojowy
Jak przyrządzić?
- Mięso pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Połowę soku wymieszać z przyprawami i wiórkami kokosowymi (w dowolnym stosunku) i marynować w tym mięso przez przynajmniej pół godziny (lepiej dłużej).- Olej rozgrzać w woku lub w wysokiej patelni, osączone mięso wysmażyć w małych porcjach. Zmniejszyć ogień, dodać marynadę, owoce i pozostały sok, gotować przez kilka minut, na końcu dodać ryż. Jeśli sos jest za gęsty lub za słodki, dodać trochę wody.
Potrzebne przybory:
Otwieracz do puszek ;-)
Uwagi:
- Jeśli komuś jest to zaaaaaa owocowe: można także dodać cebulkę wiosenną i drobo posiekane świeże chili.- Zamiast mango i cocktailu owocowego można także użyć np. brzoskwiń, gruszek czy mandarynek z puszki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Evil_Princess |