Składniki:
- 1 słoik małży w sosie morskim (najlepsze są Abbas)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
- 300 g ryżu
- 50 g zielonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 300 ml bulionu warzywnego
- zioła, najlepiej swieże: oregano lub tymianek, ząbek czosnku, łyżeczka curry, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Cebulkę , marchewkę, paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojone warzywa, dodajemy zmiażdżony czosnek i zielony groszek. Smażymy ok. 5 min. Dodajemy opłukany i osuszony ryż i łyżeczkę curry. Zalewamy rosołem. Dodajemy małże i przyprawy. Następnie wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Można udekorować ziołami.
Potrzebne przybory:
patelnia, wyciskacz do czosnku, drewniana łyżka
Jak podawać?
na ciepło z dużą ilością ziół
Uwagi:
Ryż można ugotować, zalać rosołem i dodać pozostałe składniki - tym samym skrócić czas gotowania. Ewentualnie odczekać aż ryż dodany -niegotowany zmięknie i napęcznieje w potrawie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | nie aż taka duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Natasha |