Świąteczny obiad dla wegetarian
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuJak powszechnie wiadomo, święta wiążą się z obżarstwem, jedzeniem, oraz folgowaniem swoim kulinarnym zachciankom. Tradycyjnie na świąteczny obiad, po całym tygodniu postu, jemy mięso i to w wielu formach i postaciach (u mnie na święta są trzy drugie dania, a wiem, że moja rodzina nie jest wyjątkiem).
Cóż jednak mają zrobić Ci z Nas, którzy nie jedzą mięsa?Oni zawsze są poszkodowani, przy każdym rodzinnym spotkaniu… Dlatego też dziś poddaje trzy pomysły na wspaniałe obiady dla wegetarian.
Naleśniki z pieczarkami
- Ciasto naleśnikowe,
- 500g pieczarek,
- 200g sera żółtego,
- 1 duża cebula,
- natka pietruszki,
- natka kolendry,
- sól, pieprz, chili
- olej
Naleśniki lekko przysmażamy tak, żeby ciasto lekko się ścięło. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy je na maśle. Gdy tylko zmiękną, dodajemy posiekane natkę kolendry i pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chili i smażymy na złotobrązowy kolor. Następnie naleśniki faszerujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Kotleciki z młodej kapusty
- 700g kapusty włoskiej,
- 100g mąki krupczatki,
- 2 jajka,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- olej,
- bułka tarta
Kapustę myjemy, przekrawamy na ćwiartki i wykrywamy głąb. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie około 20 minut (mniej więcej al-dente, o ile można użyć tego stwierdzenia w stosunku do kapusty:). Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i zostawiamy na sitku do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Następnie kapustę dokładnie odciskamy z wody, dokładnie siekamy i dodajemy do cebuli. Do pokrojonych warzyw dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dokładnie wygniatamy na jednolitą masę. Z owej masy wyrabiamy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano.
Kotleciki serowo – ziemniaczane
- 500g ziemniaków,
- 200g sera białego,
- 200g mąki krupczatki,
- 3 jajka,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz
- olej,
- bułka tarta
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy je i przepuszczamy przez prasę. Dodajemy ser, mąkę, jajka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy z tych składników jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni, na niedużym ogniu, aż się zrumienią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze