Apetyczne przystawki dla wegetarian
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNajlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości jest wegetarianinem, powinnaś pomyśleć o zastąpieniu mięsa czy niezwykle popularnych ostatnio owoców morza innymi składnikami. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na apetyczne, doskonale skomponowane przystawki, które przypadną do gustu i wegetarianom, i mięsożercom.
Greckie koreczki
Greckie koreczki to nic innego, jak tylko uproszczona wersja sałatki greckiej. Jest to niezwykle szybka i łatwa do przygotowania przystawka, która wymaga jedynie odpowiedniego dobrania składników i skroplenia ich odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki:
- ¼ ogórka,
- 16 niewielkich kostek sera feta,
- 16 połówek oliwek (najlepiej odmiany kalamata),
- 16 połówek pomidorków cherry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Pokrój ogórka na 4 ukośne plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie podziel je na 4 części. Ułóż kawałki warzywa na dużej tacce i posyp ¼ łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. Na każdy kawałek ogórka połóż kostkę fety i połówkę oliwki. Następnie nadziewaj na wykałaczki połówki pomidorków i przeprowadzaj je przez konstrukcje z ogórka, fety i oliwek. Na koniec skropl koreczki oliwą z oliwek i posyp delikatnie pieprzem.
Pieczone figi z serem kozim
Lubisz eksperymentować w kuchni i łączyć smaki? Przygotuj oryginalną przystawkęz figi i sera koziego! Pięknie ozdobi ona stół i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki:
- 12 czarnych fig podzielonych pionowo na pół,
- 1 łyżka niesolonego masła,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki miodu,
- 50–80 g świeżego sera koziego,
- sól morska.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W międzyczasie roztop masło w niewielkim rondelku wraz z octem balsamicznym, miodem i hojną szczyptą soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut lub dopóki masa lekko nie zgęstnieje. Ułóż figi w piekarniku miąższem ku górze i nałóż na każdą z nich ½ lub 1 łyżeczkę sera koziego. Skropl figi octem balsamicznym. Piecz, dopóki nie staną się miękkie, przez 10–15 minut. Rozmieść na półmisku i posyp delikatnie solą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze