Składniki:
1,5kg jabłek do ciasta, 50 dag mąki, kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 2-3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka proszu do pieczenia, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, cynamon(1 łyżka)
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć (łyżką w misce) z 3/4 szklanki cukru dodając stopniowo żółtka. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, tłuszczem (rozpuszczamy kostkę margaryny w garnuszku (ostudzamy!), żółtkami, śmietaną zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je do zamrażalnika (nieważne na jak długo). Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem (resztą która pozostała czyli 1/3) i 1 łyżką cynamonu. 2/3 ciasta (wyjąć z zamrażalnika) rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę(resztę ciasta 1/3 włożyć z powrotem do zamrażalnika). Na cieście rozłożyć jabłka i wstawić blaszkę do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika. Z 4-białek (które zostały) ubić pianę(mikserem), pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Po 30 min. pieczenia szarlotkę wyjąć na stół, posmarować pianą z białek i zetrzeć na tę pianę równomiernie po całej blaszce resztę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Piec jeszcze 15-20 minut.
Potrzebne przybory:
Tarka (taka do warzyw, starodawna, na pewno każdy z was ma w domu), mikser, miski, łyżka, nóż, wałek.
Jak podawać?
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na godzinkę, po czym wyjąć i posypać cukrem pudrem wedle uznania. Życzę smacznego. Ania.
Uwagi:
Bardzo dobra, tania, na każdą okazję! :-) Jeśli pieczecie w kuchenkach gazowych lub w zielonych piekarnikach (takich z targu) to róbcie z podwójnej porcji. Bo ja mam malutki piekarnik, taki jak mikrofalówka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ania(LALUNIA) |