Składniki:
1 galaretka owocowa, 1 szklanka skondensowanego mleka, 1 szklanka wody
Jak przyrządzić?
Rozpuścić galaretkę w 1 szklance gorącej wody, przestudzić nie dopuszczając do zastygnięcia, wlewać powoli skondensowane mleko jednocześnie ubijając mikserem (około 1-2 min). Ponieważ szybko zastyga, bezpośrednio po wykonaniu przełożyć do salaterek. Włożyć do lodówki na około 1/2 godz.
Smacznego
Potrzebne przybory:
Szklanka, miska, mikser z końcówką do ubijania piany.
Jak podawać?
Schłodzoną w salaterkach lub (przy większej ilości) jak tort.
Uwagi:
Deser łatwy do wykonania, szybki i tani. Świetny dla niespodziewanych gości i dla dzieci. Można wykonać go w różnych smakach i przekładać do salaterek warstwami. Udekorować polewą, owocami itp. Można też wykonać wersję o smaku waniliowym wtedy używamy żelatyny pamiętając ,że połowę ilości wody zastępujemy skondensowanym mlekiem , dodajemy wanilię i cukier do smaku (warto wtedy gotowy deser polać polewą czekoladową).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | busia |