Sk艂adniki:
- 1 opakowanie dobrego makaronu penne (np. Barilla - polecam)
- 3 glowki czosnku
- 2 puszki pomidorow (dla ulatwienia sobie pracy, zawsze wybieram krojone)
- papryczka chili
- 30 dag sera zoltego
- sol i chili w proszku do smaku
Jak przyrz膮dzi膰?
Gotujemy makaron (radze trzymac sie czasu podanego na opakowaniu), a w tym czasie przygotowujemy sos.- Obrany czosnek smazymy na niewielkiej ilosci oleju, dobrze go posolic. Kiedy robi sie juz lekko zlocisty, dodajemy posiekana papryczke i smazymy jeszcze przez chwile, pozniej na patelnie wedruja pomidory i wszystko dusimy jakies 10 min (oczywiscie doprawiajac do smaku). Zolty ser scieramy na tarce.
Makaronu nie przelewamy zimna woda, tylko goracy mieszamy z serem. Na koniec dodajemy sos (oczywiscie tez mieszamy).
Podajemy na stol, najlepiej z bialym wytrawnym winem. Smacznego
Uwagi:
Goraco polecam panom, ktorzy niewiele maja wspolnego z kuchnia a czasami chcieliby zaskoczyc swoja wybranke pysznym daniem. Zajadaja sie tym wszyscy, bez wyjatkow. Moja czteroletnia coreczka tupie ze szczescia gdy mamusia podaje na stol "wielkie makarony".
Uwaga: moze uzalezniac! Gdy zrobisz raz - nigdy nie przestaniesz. W pierwszym miesiacu zazwyczaj pojawia sie na stole z czestotliwoscia trzy razy w tygodniu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |
Autor | monisia |