Składniki:
2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, bazylia
natka pietruszki, 3 ząbki czosnku, spaghetti, oliwa, tarty parmezan
Jak przyrządzić?
Drobno posiekać - prawie na miał - dwie marchewki, dwie łodygi selera i trzy ząbki czosnku.
Usmażyć w dwóch łyżeczkach oliwy tak, by to było jeszcze kruche. Dorzucić poszarpaną bazylię (można dodać suszoną, ale to już nie ten aromat :)) i natkę pietruszki, dolać następnie dwie łyżeczki oliwy i trzymać na wolnym ogniu 2 - 3 minuty.
Ugotować spaghetti. Odcedzić, a potem parę łyżeczek odcedzonej wody zakropić oliwą i wlać do makaronu.
Do odori dodać cztery łyżeczki tartego parmezanu i wymieszać. Odori powinno mieć konsystencję pesto.
Zmieszać je ze spagetti.
Smacznego :)
Jak podawać?
można podać posypane odrobiną parmezanu i przybrane listkami bazylii i cząstką soczystego pomidora.
Uwagi:
Przepis pochodzi z pewnej książki, którą niedawno przeczytałam... Jest luźną wariacją na temat improwizacji w kuchni toskańskiej :)
W Toskanii zwykle zielarz daje swoim klientom garść odori - czyli dosłownie "zapachów ziół". Tak do wrzucenia do garnka podczas gotowania rosołu lub duszenia mięsa... Tajemniczo brzmiące odori to nic innego jak parę marchewek, natka pietruszki, kilka łodyg selera, bazylia... Aż szkoda by taki aromatyczny prezencik więdł w lodówce... :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Serce oceanu |