Składniki:
- żurek (najelpiej jak jest to Żurek Rzeszowski)
- 0,5 główki czosnku
- 1 opakowanie śmietany
- sól
- maggi
- woda
Jak przyrządzić?
1) obrać i rozgnieść czosnek a następnie wymieszać z 0,5 łyżeczki soli2) nastawić garnek z wodą i zagotować ją z 0,5 łyżki soli3) pomieszać żurek w słoiczku, aby zlikwidować osad na dnie i wlać do gotującej się wody4) pogotować ok. 0,5h5) doprawić maggi6) rozmieszać śmietanę z chłodną wodą (pół na pół - nie tworzą się grudki, jeśli jest to dobrze zrobione) i dodać do garnka z "zupą"7) zagotować i wyłączyć palnik8) rozmieszać czosnek z niedużą ilością wody i dodać do zupy9) zjeść
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 60 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | redwis |