Składniki:
- 10 matiasów
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego jałowca
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki gęstej śmietany (ja dodaję zamiast śmietany jogurt naturalny)
Jak przyrządzić?
- grzyby namoczyć, drobniutko posiekać,
- cebulę pokrojoną w drobną kostkę zrumienić na oleju,- - dodać grzyby, poddusić,dodać jałowiec, pieprz, czosnek, sól, wymieszac i poddusić na małym ogniu około 5 min.,
- wymoczone filety ułożyć na półmisku, skropić lekko sokiem z cytryny, odstawić na 1/2 godziny,
- na śledziach rozłozyć masę grzybową, na niej 'rozsmarować' śmietanę (lub jogurt),
- odstawić na 2 godziny do lodówki.
Pyszności, że palce lizać.
Smacznego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kota |