Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Powidła:
- 15 dag orzechów
- rodzynki
- 4 białka
Krem:
- 1,5 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 10 dag cukru
- 1 kostka margaryny
- cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwa placki. Każdy placek posmarować powidłami, posypać orzechami, rodzynkami i przykryć pianą z białek.Upiec każdy placek osobno, 20-30 min w temp. 200 st. na złoty kolor.Krem:Ugotować budyń z żółtek, budyniu, cukru i mleka. Utrzeć margarynę i dodawać po 1 łyżce budyniu.Masą przełożyć upieczone placki
Jak podawać?
pokroić
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |