Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
obłożenie:
- 375 twarogu trzykrotnie mielonego
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 20 g budyniu śmietankowego
- 80 g suszonych fig
- obrana ze skórki, pokrojona na kawałki 1 pomarańcza
- cukier puder
Jak przyrządzić?
1. Składniki ciasta zagnieść z 1 łyżką wody, chłodzić 30 minut.
2. 2 żółtka utrzeć z twarogiem, 100 g cukru i budyniem.
3. Figi pokroić w kostkę, razem z kawałkami pomarańczy dodać do sera.
4. Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem, cienko wylepić dno i boki na wysokość ok. 2 cm. Na ciasto nałożyć ser. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto, dociskając lekko brzegi. Nakłuć kilka razy widelcem.
5. Pozostałe żółtko utrzeć z cukrem i rozsmarować na cieście. Piec 45 minut w 200 stpniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |