Składniki:
Ciasto: 1 margaryna, niepełna szklanka cukru, 6 jaj, 2 niepełne szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 70 dag wisni.
Masa: 2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 4 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 masło.
Posypka: 1 czekolada deserowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając, dodawać po jednym całym jaju. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej, wymieszać, podzielić to na pół. Do jednej części dodać kakao. Wylać ciemną masę na natłuszczoną blachę, na to powrzucać wypestkowane wiśnie (świeże można zastąpić takimi ze słoika - wtedy potrzeba ok. 1 litrowy słoik) i zalać białym ciastem. Piec ok. 40 min w 180 st C. Z mleka na masę odlać ok 1/2 szklanki. Resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać żłótka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Powstały budyń wystudzić i utrzeć z masłem. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Czekoladę deserową włożyć do metalowej miski i rozpuścić na parze. Kiedy jest płynna, rozsmarować ją po ściankach naczynia. Poczekać, aż zastygnie, następnie łyżką zeskrobywać ją ze ścianek.Powstałymi wiórkami posypać ciasto.
Potrzebne przybory:
Metalowa miska to podstawa, inaczej trudno zrobić posypkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kasia |