Składniki:
2 serki waniliowe,
2 bite śmietany w proszku,
1 szklanka cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki żelatyny,
galaretka (ewentualnie owoce według uznania).
Jak przyrządzić?
Serki ubijamy z cukrem pudrem. Bitą śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu dodajemy ją do serków i ubijamy dalej, aż powiększy swoją obiętość dwukrotnie. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 litra gorącej wody, studzimy ją i po mału wlewamy do serków. Wylewamy całość do tortownicy, wstawiamy do lodówki, po zastygnięciu wlewamy galaretkę. Ciasto jest gotowe, smacznego.
Uwagi:
W dni upalne dodajemy troszkę więcej żelatyny. Owoce możemy wsadzić również do środka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | wodniczka |