Składniki:
5 duzych ziemniaków,
pół główki białej kapusty,
pół kilograma kiełbasy toruńskiej (lub innej),
żółty ser,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
vegeta,
bazylia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w koszulkach i pokroić w plastry ok 1 cm, kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę usmażyć na oleju z kiełbasą pokrojoną w plasterki i na koniec wcisnąć czosnek. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym (może być blacha) układać: pokrojone ziemniaki - posypać vegetą i bazylią, kapustę, kiełbasę z cebulą, ser. Powinny być tego 2 warstwy. Na górę mocno potrzeć ser żółty. Zapiekać ok 15 min. w piekarniku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Justyna |