Składniki:
1 puszka kukurydzy, 4 jajka (na twardo), 10 dag sera żółtego (wg uznania), 1 słoiczek selera w zalewie, 1 czerwona papryka, 10 dag szynki konserwowej (może by inna), paczka ryżu w woreczku, majonez (ja najbardziej lubię Winiary), sól, pieprz, sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Do garnka wrzucamy: kukurydzę (odcedzoną), następnie pokrojone w kosteczkę jajka, ser w kosteczkę, seler (odcedzony), paprykę w kosteczkęszynkę w kosteczkę, ryż ugotowany, dodajemy majonez - nie cały słoiczek, tak aby warzywa nie plywały w majonezie. Następnie lekko posolić, popieprzyć do smaku i wcisnąć troszkę soku z cytryny.
Potrzebne przybory:
garnek, miseczka, nóż,
Jak podawać?
dowolnie
Uwagi:
Zamiast soku z cytryny można kwasku cytrynowego lub pokroić w kostkę ogórki kiszone. Poźniej należy przełożyć do miseczki - w garnku dużym się lepiej miesza składniki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | dużo |
Autor | Mirinda |