Składniki:
4 ugotowane na twardo jaja (nie obierać ze skorupek!),
1 surowe jajko,
300 g pieczarek,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Jaja w skorupkach przekroić na połowy (trzeba robić to bardzo ostrym nożem, tak aby w miarę nie zniszczyć skorupek) i łyżeczką wybrać białko oraz żółtko. Wybrane białko i żółtko rozdrobnić, np. widelcem, i przełożyć do naczynia.Pieczarki opłukać (ja nie obieram ze skórki pieczarek, ale jak ktoś woli, to oczywiście można) i posiekać drobniutko, po czym wsypać je do naczynia z białkiem i żółtkiem.Natkę pietruszki też opłukać, posiekać drobno i wsypać do tego samego naczynia.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać.Powstałą masę włożyć delikatnie do połówek skorupek jaj.Wierzch posmarować surowym jajkiem i posypać bułką tartą (tylko wierzch, nie całą połówkę).Wszyskie tak przygotowane połówki obsmażyć na patelni tak jak tradycyjne kotlety. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno.Świetne na przekąskę itp.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Autor | arcnet |