Składniki:
400 g makaronu – dla mnie nie ma jak spaghetti lub wstążki – ale wybór zależy od gustu,
15-20 dag sera pleśniowago (nasz polski rokpol jak najbardziej się nadaje, nie jest zbyt mocny w smaku jak roquefort – tym lepiej, ja używam fourme d’ambert, włoska gorgonzola też będzie doskonała),
0,25 l śmietanki, polecam Ramę do gotowania,
sól, pieprz – najlepiej biały,
ewentualnie ciut białego wina, wtedy wlać nieco mniej śmietanki,
15 dag pieczarek podsmażonych lub mała puszka konserwowych lub zaprawione grzybki w occie (dobrze wypłukane),
natka pietruszki (niekoniecznie),
kilka włoskich orzechów.
Jak przyrządzić?
Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu (wodę osolić i wlać łyżkę stołową oliwy z oliwek lub oleju), w tym czasie do rondelka wlać śmietanę, ewentualnie wino (niezbyt dużo, ok. 3 łyżek), wsypać pokruszony uprzednio ser, dodać pieprz, sól raczej na końcu, bo sery pleśniowe są słonawe, mieszać delikatnie do roztopienia się sera. Kiedy się zagotuje, mieszając, zostawić jeszcze na ogniu ok. 1–2 min, zestawić z ognia, dodać ciepłe grzybki, dosolić do smaku, nałożyć na telerze makaron, polać sosem, posypać natką. I dla smakoszy orzechów włoskich - posiekanymi orzechami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | bati81 |