Składniki:
30 dag wołowiny bez kości,
2 duże papryki,
2 duże pomidory,
1 duża cebula,
1 duża marchewka,
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, mąka, olej
Jak przyrządzić?
Potrawa jest wariacją na temat strogonowa i leczo.Wołowinę pokroić w paseczki, oprószyć mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Do dużego rondla wlać 2 szklanki wody, zagotować i wrzucić wołowinę. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut.Warzywa pokroić w paseczki, po kolei obsmażać na gorącym oleju i wrzucać do uduszonej wołowiny. Uwaga! pomidor przed smażeniem sparzyć i obrać ze skóry.Po połączeniu wszystkich składników dodać przyprawy (nie za dużo!) i gotować na małym ogniu, aż wołowina będzie całkiem miękka.
Jak podawać?
Z białym pieczywem.
Uwagi:
Przed przygotowaniem wołowiny można ją zamarynować przez 3-4 dni w oleju z przyprawami, wtedy zmięknie zdecydowanie szybciej. Nie polecam octu do marynowania, bo wtedy mięso ma niesmaczny słodkawy posmak.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |