Składniki:
Ciasto:
7 jaj,
2 szklanki mąki,
2 łyżki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
1,5 szkl. cukru,
200 g wiórków kokosowych,
1 kg jabłek,
margaryna,
cynamon (łyżeczka).
Polewa:
10 dag margaryny,
0,5 szkl. cukru,
4 łyżki mleka,
20 dag chałwy bez dodatków.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem (1 szkl.) i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec ubitą pianę z 2 białek. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wlać na blachę. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z 5 białek wymieszanych z 0,5 szkl. cukru i wiórkami. Na pianę wyłożyć jabłka starte, wymieszać z cynamonem. Na jabłka ułożyć drugą, jasną część ciasta. Piec około 40 min w średnio gorącym piekarniku. Po upeczeniu ponakłuwać wykałaczką. Polewa:Wszystkie składniki zagotować i polać ciasto gorącą polewą. Zostawić do stężenia. Smacznego.
Uwagi:
To duże ciasto na dużą blachę. Najlepsze na przyjęcia lub tak jak w moim przypadku - było to ciasto wkupne, gdy przyszło mi pracować w szkole. Wszystkim naprawdę smakowało i obdzieliłam koleżanki przepisem. Naprawdę polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ineczka |