Składniki:
4 czerwone papryki,
4 zielone papryki,
1 kg mięsa mielonego,
3 torebki ryżu,
cebula,
1 jajko,
olej,
2 łyżki masła,
przyprawy,
przecier pomidorowy i 2 łyżki mąki.
Jak przyrządzić?
Z papryki odcinamy wierzch z ogonkiem i delikatnie oczyszczamy z pestek. Sparzamy w środku i z zewnątrz wrzątkiem. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko spłukujemy zimną wodą. Do gorącego ryżu dodajemy mięso, roztrzepane jajko i cienko posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku wg uznania. Czyste papryki nadziewamy farszem. W dużym garnku rozgrzewamy olej i układamy papryki. Po kilku minutach podlewamy wodą i posypujemy przyprawą typu vegeta. Dusimy pod przykryciem około 45 minut (aż zmiękną papryki), podlewajac wodą. Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki masła. Wyjmujemy papryki, do pozostałego wywaru paprykowo-mięsnego dodajemy wody (wg uznania), przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką.
Potrzebne przybory:
duży garnek, mały garnek (na ryż)
Jak podawać?
Na duży talerz lejemy sos. Na to kładziemy 2 papryki: 1 czerwoną, 1 zieloną. Ozdabiamy małymi kropeczkami ze śmietany. Można posypać startym zółtym serem.
Uwagi:
Do sosu można dodać kilka pokrojonych pieczarek i mięso mielone (odłożyć troszkę z podanego 1 kilograma). Można podawać z całymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | olcia |