Papryka faszerowana (autor olcia) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 czerwone papryki,
4 zielone papryki,
1 kg mięsa mielonego,
3 torebki ryżu,
cebula,
1 jajko,
olej,
2 łyżki masła,
przyprawy,
przecier pomidorowy i 2 łyżki mąki.

Jak przyrządzić?

Z papryki odcinamy wierzch z ogonkiem i delikatnie oczyszczamy z pestek. Sparzamy w środku i z zewnątrz wrzątkiem. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko spłukujemy zimną wodą. Do gorącego ryżu dodajemy mięso, roztrzepane jajko i cienko posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku wg uznania. Czyste papryki nadziewamy farszem. W dużym garnku rozgrzewamy olej i układamy papryki. Po kilku minutach podlewamy wodą i posypujemy przyprawą typu vegeta. Dusimy pod przykryciem około 45 minut (aż zmiękną papryki), podlewajac wodą. Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki masła. Wyjmujemy papryki, do pozostałego wywaru paprykowo-mięsnego dodajemy wody (wg uznania), przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką.

Potrzebne przybory:

duży garnek, mały garnek (na ryż)

Jak podawać?

Na duży talerz lejemy sos. Na to kładziemy 2 papryki: 1 czerwoną, 1 zieloną. Ozdabiamy małymi kropeczkami ze śmietany. Można posypać startym zółtym serem.

Uwagi:

Do sosu można dodać kilka pokrojonych pieczarek i mięso mielone (odłożyć troszkę z podanego 1 kilograma). Można podawać z całymi ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł
Autorolcia

Papryka faszerowana (autor olcia): Podobne przepisy

Papryka faszerowana (autor olcia): wypróbuj również

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Właściwości papryki

...   Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej. Papryka zielona, żółta i czerwona to tylko niektóre z odmian papryki, których doliczono się niemal 200. Słodka i ostra papryka ... goszczą w większości kuchni świata. Zdrowotne właściwości ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... Nieocenione są walory papryki, a bogactwo jej rodzajów daje nam wybór, która jej odmiana będzie dla nas tą ulubioną. Co sprawia, że zasługuje ona na wysokie oceny w sferze wpływu na zdrowie i urodę ... wpływa na potencję! Co więcej papryka jest ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... i minerałów, lecz także nie spowodują, że będziemy miały do czynienia z kilkoma zbędnymi kilogramami. Jednakże warzywa to nie tylko ogórki, papryka, fasolka, kapusta czy marchew. Często zapominamy ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ... jajek ugotowanych na twardo,75 g białego tłustego ...

dawno temu

Surówka z papryki

... , bazując na jednym warzywie. Pierwszym krokiem do zdrowego trybu życia jest zapoznanie się z potrawami z papryki, a przede wszystkim z przepisem na surówkę, która zastąpi nam nawet ulubione frytki. ... i znakomicie nadający się do dietetycznych ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ... faszerowane szynką Masę do nadzienia ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... odciętym wcześniej wierzchem i zapiec w piekarniku. Przekąskę tą warto jednak podawać także w surowej postaci. Do dekoracji przyda się natka lub listek bazylii.Pomidory faszerowane ryżem Zasada przygotowania ...

dawno temu

Piekielnie ostra zupa z czerwonej papryki

... , jest bardzo ostra czerwona papryka, która wywodzi się z tropikalnych regionów Ameryki. Stała się niezwykle popularna w kuchni meksykańskiej, której jest symbolem. Na obszarze tym aztecka chili jest niezastąpionym elementem większości potraw. ...

dawno temu

Powiązane Tematy