Składniki:
Na ciasto miodowe:
30 dag mąki,
10 dag cukru,
15 dag masła,
jajko,
3-4 łyżki miodu,
łyżeczka imbiru w proszku,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Na biszkopt:
10 dag mąki,
1 kisiel cytrynowy,
4 jajka,
15 dag cukru,
1 cytryna,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem waniliowy:
0,4 l mleka,
opakowanie budyniu waniliowego,
pół laski wanilii,
20 dag cukru,
20 dag masła.
Dodatkowo: gotowa polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto, schłodzić. Podzielić na 2 części, rozwałkować, w prostokątnej formie upiec 2 placki w temp. 180 st. C.Biszkopt:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę, sok z cytryny. Białka ubić na pianę, wsypać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Wymieszać z żółtkami. Upiec biszkopt w tej samej formie co ciasto miodowe.Krem waniliowy:Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń, ostudzić. Masło rozetrzeć z miąższem laski wanilii. Dodawać po łyżce zimny budyń, wymieszać.Kolejność układania: Na placku miodowym rozłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu i drugi placek miodowy, lekko docisnąć. Podgrzaną polewą polać ciasto, ostudzić.Gotowe, smacznego!
Jak podawać?
Ciasto jest najlepsze następnego dnia.Ja lubię prosto z lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | ok. 360 kcal |
Autor | Karmel:) |