Składniki:
Biszkopt:
5-6 całych jaj,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecma Delectę),
1 szkl. mąki tortowej.
Masa:
1 puszka mleka skondensowanego,
1 kostka Kasi,
5 dużych paczek tradycyjnych herbatników,
1/2 szkl. wódki albo rumu.
Polewa:
1/2 kostki masła,
1/2 szkl. cukru pudru,
2-3 łyżeczki ciemnego kakao - najlepiej Deco Moreno.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Całe jaja wbijamy do wysokiej miski i dodajemy cukier, nastepnie ubijamy ok. 15-20 min (wiem, troszkę długo). Jak masa będzie puszysta i lekko gęsta, dodajemy szklankę przesianej mąki tortowej i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe surowe ciasto wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180-200 st.Biszkopt powinien mieć złoty kolor. Po wyciągnięciu należy go odstawić do ostygnięcia.Masa:Puszkę z mlekiem skondensowanym należy ugotować - wstawiamy puszkę do garnka z wodą, tak aby była całkowicie zakryta - gotujemy ok. 2,5 godz. Dobra rada: mleko najlepiej ugotować dzień wcześniej, wtedy będzie dobrze wystygnięte. Do miski wrzucamy kostkę margaryny Kasi i ubijamy mikserem na pulchną masę, następnie dodajemy po łyżcze ugotowanego mleka, ciągle ubijając. Ubijamy na jednolitą masę. Biszkopt możemy nasączyć 5 łyżkami spirytusu, następnie wykładamy masę toffi na biszkopt. Resztę spirytusu, wódki bądź rumu wlewamy do małej miseczki. Herbatniki moczymy kolejno w alkoholu i układamy na masę. Wierzch polewamy czekoladową polewą.Polewa:Masło rozpuszczamy w rondelku, pamiętając, aby się nie zagotowało. Dodajemy kolejno cukier puder i kakao i rozcieramy na jednolitą masę. Jak konsystencja będzie jednolita, masę wylewamy na herbatniki:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20-30 |
Kaloryczność | Nie pytajcie:)) |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Misiaczek |