Brokuły w sosie beszamelowym (autor JOLA)

Przepis kulinarny

Składniki:

1 brokuł, parę marchewek, masło, mleko, mąka, sól, pieprz, starty ser zółty oraz drobno posiekana czerwona papryka do posypania.

Jak przyrządzić?

Brokuł wraz z obranymi małymi marchewkami gotujemy na parze. Gdy będzą na wpół miękkie, przekładamy do żaroodpornego naczynia - pośrodku podzielone na kawałki części brokuła, po bokach marchewki. Na patelni sporządzamy sos: rozgrzać 1/4 kostki masła, do tego parę łyżek mąki pszennej - przesmażyć, nie rumienić. Tak powstałą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, szybko mieszając, aby nie było grudek i zgęstniało do konstystencji gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozprowadzić na warzywach, posypać żółtym serem i posiekaną papryką. Zapiekać ok. 20 min w gorącym piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać w naczyniu, w którym zapiekaliśmy.

Potrzebne przybory:

szklane naczynie żaroodporne, garnek do gotowania na parze

Uwagi:

Bardzo dekoracyjna potrawa, podawać na gorąco. U mnie jest przebojem na wszystkich proszonych kolacjach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt6 zł
AutorJOLA

Brokuły w sosie beszamelowym (autor JOLA): Podobne przepisy

Brokuły w sosie beszamelowym (autor JOLA): wypróbuj również

Powiązane Tematy