Składniki:
1 brokuł, parę marchewek, masło, mleko, mąka, sól, pieprz, starty ser zółty oraz drobno posiekana czerwona papryka do posypania.
Jak przyrządzić?
Brokuł wraz z obranymi małymi marchewkami gotujemy na parze. Gdy będzą na wpół miękkie, przekładamy do żaroodpornego naczynia - pośrodku podzielone na kawałki części brokuła, po bokach marchewki. Na patelni sporządzamy sos: rozgrzać 1/4 kostki masła, do tego parę łyżek mąki pszennej - przesmażyć, nie rumienić. Tak powstałą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, szybko mieszając, aby nie było grudek i zgęstniało do konstystencji gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozprowadzić na warzywach, posypać żółtym serem i posiekaną papryką. Zapiekać ok. 20 min w gorącym piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać w naczyniu, w którym zapiekaliśmy.
Potrzebne przybory:
szklane naczynie żaroodporne, garnek do gotowania na parze
Uwagi:
Bardzo dekoracyjna potrawa, podawać na gorąco. U mnie jest przebojem na wszystkich proszonych kolacjach.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | JOLA |