Naleśniki szpinakowo-czosnkowe pod kołderką

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: szklanka wody gazowanej, pół szklanki mleka, mąka, 2 jajka.
Farsz: pół opakowania sera feta, pół op. mrożonego szpinaku albo świeżego, 2-3 ząbki czosnku, śmietana 18% (100-150 ml), biały pieprz, przecier pomidorowy, mała cebula, łyżka mąki i oleju.

Jak przyrządzić?

Zrobić ciasto naleśnikowe jak wyżej. Rozmrozić szpinak i odcedzić z nadmiaru wody. Rozrobić fetę ze śmietaną i dodać szpinak - farsz powinien być dosyć gęsty. Doprawić czosnkiem i pieprzem (broń Boże nie solić). Naleśniki smarować farszem i zwijać, po czym ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Z przecieru zrobić sos pomidorowy (podsmażyć cebulę na oleju, zagęścić mąką i dodać przecier, doprawić do smaku) i polać nim naleśniki, po czym zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut.

Jak podawać?

Smakują najlepiej solo. Jako obiad lub ciepła kolacja.

Uwagi:

Bardzo sycące i świetne dla lubiących czosnek!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorAlexiz

Naleśniki szpinakowo-czosnkowe pod kołderką: Podobne przepisy

Naleśniki szpinakowo-czosnkowe pod kołderką: wypróbuj również

Powiązane Tematy