Składniki:
300 g mąki,
100 g cukru pudru,
1 żółtko, szczypta soli,
1 łyżka rumu,
200 g masła,
mąka do wałkowania. Polewa: cukier, białko, rum.
Jak przyrządzić?
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Zrobić dołek pośrodku i rozbić do niego żółtko, posolić i dodać rumu. Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na ok. 15 min.Ponownie zagnieść ciasto, zrobic wałek, z którego odcinać kawałki i formować je w małe precelki. Następnie ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze lub wyłożyć blachę folią aluminiową i na niej układać precelki. Po upieczeniu zdjąć je nożem z blachy.Polewa rumowa:Dobrze utrzeć cukier, białko i rum, aby uzyskać białą polewę. Zanurzyć precle w polewie lub posmarować. Rozłożyć do wyschnięcia na drucianej siatce lub po prostu położyć je na blaszce i czekać, aż wyschną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 50 precli |
Kaloryczność | 1 precelek/64 kcal |
Autor | Martus 1994:D |