Składniki:
Mały kalafior, cztery jajka, cztery pomidory, świeża bazylia, musztarda, majonez, jogurt, sól, pieprz, liście sałaty do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Kalafior podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny na półtwardo - żeby się nie rozpadał. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na ćwiartki, pomidory pokroić w ósemki. Na półmisku ułożyć liście sałaty i układać na nich kalafior, jajka, pomidory - nie mieszać. Tak ułożone składniki polać sosem przygotowanym z majonezu, musztardy i jogurtu, sos posolić do smaku i popieprzyć, na wierzchu posypać świeżą bazylią. Smacznego.
Potrzebne przybory:
rondelek, sitko, półmisek, nóż, deska
Jak podawać?
Na półmisku udekorowanym sałatą, może być do pieczywa.
Uwagi:
Sałatka wykwintna i bardzo dekoracyjna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | nemesis |