Sos egipski

Przepis kulinarny

Składniki:

4 łyżki keczupu pikantnego,
2 łyżeczki miodu (płynnego),
pół małej cebuli,
oliwa z oliwek,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki oregano,
szczypta papryki mielonej,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego.

Jak przyrządzić?

Kroimy drobno pół małej cebuli.Wlewamy na patelnię trochę oliwy z oliwek, podgrzewamy, delikatnie dodajemy posiekaną cebulę. Lekko podgrzewając, czekamy, aż się zeszkli, raz po raz mieszając - nie rumienimy.Z patelni przekładamy cebulę wraz z oliwą do niewielkiej miseczki.Dodajemy keczup, miód, imbir, oregano, szczyptę pieprzu i papryki.Wszystko mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 godz.

Jak podawać?

Podawać do mięs z grilla.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorBartolus

Sos egipski: Podobne przepisy

Sos egipski: wypróbuj również

Powiązane Tematy