Składniki:
1 szkl. mąki tortowej,
0,5 szkl. oleju,
1 szkl. cukru,
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki octu,
olejek pomarańczowy.
Jak przyrządzić?
Oddzielić żółtka od białek (ja najpierw ubijam białka), potem zółtka ubijać z cukrem, aż wszystko dokładnie sie połączy. Powoli dodawać na przemian mąkę (tortową wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia) i olej oraz olejek pomarańczowy. Wszystko miksować, aż powstanie jednolita masa. W tym momencie dodać uprzednio ubite białka i na sam koniec dodać ocet. Ja wlewam do formy 2/3 masy, a do reszty, która została, dodaję 2 łyżki kakao i miksuję, potem wlewam uzyskaną masę do poprzedniej. W ten sposób uzyskuję dwukolorową babkę. Piec 60 min w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
mikser, trzy miseczki, szklanka jako miarka, foremka
Jak podawać?
Najlepiej polać polewą lub wystarczy po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
W tym przepisie chodzi o to, by jak najszybciej po dodaniu wszystkich składników babka znalazła się w piekarniku. W przeciwnym razie, gdy będziemy się ociągać, wyjdzie zakalec.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Marlen S |