Składniki:
12 łyżek mleka,
6 łyżek suchych drożdży lub 50 g zwykłych,
75 g masła lub margaryny,
3 jaja,
600 g mąki,
szczypta cukru,
łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Mleko podgrzać, dodać suche drożdże, cukier i wymieszać.Do roztopionego masła dodać wymieszane wcześniej drożdże, jaja, mąkę, sól i wyrobić na jednolitą masę.Ciasto wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a później nie otwierając, pozostawić na 10 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze (duża blacha z piekarnika) i w rozgrzanym piekarniku przepiec ok. 5 minut.Podpieczone ciasto posmarować keczupem lub jakimś sosem do pizzy (np. 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, 4 ząbki czosnku), na to nałożyć dodatki i ser (wszystko według własnego pomysłu). Włożyć ponownie do piekarnika i piec, aż ser się dobrze roztopi.
Potrzebne przybory:
plastikowa miska
Uwagi:
Gdy stosujemy zwykłe drożdże, trzeba je pokruszyć, posypać 1/2 łyżeczki cukru i mieszać, aż powstanie ciekła masa. Później dodać połowę mleka i wstawić na 10 sekund do kuchenki mikrofalowej i nie otwierając, pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko dodać do przestudzonego masła.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | matim |