Składniki:
Na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków,
- 35 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka.
Na sos:
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 10 dag masła,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 gałązek rozmarynu,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce.
2. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę.
3. Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski - najlepiej widelcem.
4. Kluski gotujemy wrzucając do osolonego wrzątku, aż wypłyną.
5. Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion i chwilkę gotujemy.
6. Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut.
7. Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy. Ugotowane kluseczki polewmy sosem i posypujemy parmezanem.
Uwagi:
Kluseczki są podobne do polskich kopytek.
Świetnie smakują też z sosem pesto, sosami serowymi np. z gorgonzoli, z masłem czosnkowym. Są też rewelacyjne jako dodatek do mięsą.
POLECAM, SMACZNEGO!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |