Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. wody,
- 0,5 kostki masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 5 jajek.
Krem:
- 1 l mleka,
- 1,5 szkl. cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 2 kostki masła,
- 1 zapach waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1. Wodę zagotować z cukrem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.
2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.
3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.
Krem:
1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |