Karpatka (autor nutella)

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 1 szkl. wody,
- 0,5 kostki masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 5 jajek.

Krem:
- 1 l mleka,
- 1,5 szkl. cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 2 kostki masła,
- 1 zapach waniliowy.

Jak przyrządzić?

Ciasto:
1. Wodę zagotować z cukrem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.

2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.

3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.

Krem:
1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.

2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autornutella

Karpatka (autor nutella): Podobne przepisy

Karpatka (autor nutella): wypróbuj również

Powiązane Tematy