Wieniec z wiśniami i czekoladą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 500 g wiśni lub czereśni,
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 500 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady.

Jak przyrządzić?

1. Masło utrzeć z cukrem, dodać sól i pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Mąkę dodawać do masy na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać czekoladę.

2. Formę do więńców wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć 1/3 ciasta i połowę wiśni. Przykryć kolejną 1/3 ciasta, nałożyć resztę wiśni i przykryć pozostałym ciastem.

3. Piec w 190 stopniach 60-70 min, sprawdzać patyczkiem. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Autornutella

Wieniec z wiśniami i czekoladą: Podobne przepisy

Wieniec z wiśniami i czekoladą: wypróbuj również

Powiązane Tematy