Składniki:
- 1 puszka mleczka niesłodzonego lub 2 śnieżki i mleko do ubicia,
- 3 galaretki różnych smaków,
- owoce z puszki lub mrożone lub świeże.
Jak przyrządzić?
1/2 mleczka ubić.
1 galaretkę rozrobić w szklance wody (250ml) i gdy ostygnie wlać do ubitego mleczka.
Piankę wlać do tortownicy i wsadzić do lodówka do stężenia.
Drugą połówkę mleczka ubić i tak samo zalać drugą galaretką.
Gdy obie warstywy się stężeją posypać owocami i zalać ostatnią galaretką tak samo rozrobioną i wystudzoną.
Wstawić do lodówki i gdy stężeje zjeść :)
Zamiast mleczka można ubić śnieżkę i postępować dalej tak samo.
Jak podawać?
Zimną z lodówki.
Uwagi:
Mleczko ubijamy dopiero, jak galaretka nam wystygnie.
Galaretkę wsypujemy do szklanki i do reszty dolewamy wodę - to wychodzi ciut mniej niż 250 ml.
Warstwę pianki nakładamy na poprzednią dopiero, jak dobrze się stężeje ta pierwsza, bo inaczej nam się zleją.
Fajnie wziąć różne kolory galaretek.
Pianki tężeją bardzo szybko.
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | cała tortownica |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Basia |