Składniki:
- 3 średnie cebule,
- sól,
- pieprz (ew. zioła, vegeta itd., co kto lubi),
- mąka,
- jajo,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w talarki, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące, jaju (rozmąconym) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju nadając takiej złocistości i chrupkości, jaką lubimy najbardziej.
Potrzebne przybory:
Patelnia.
Jak podawać?
Doskonałe na ciepło i na zimno.
Uwagi:
Jest to przepyszna jarzynka do wątróbki, ale też różnych mięs, moja siostra to je to na przykład z chlebem, a dzieci chrupią jak chrupki.Jeśli plasterki cebuli są cienkie, to jarzynka wyjdzie chrupiąca (ja taką właśnie wolę).Jeśli zaś plasterki są grubsze, to z zewnątrz będą chrupiące, a w środku soczyste (to ulubiona wersja mojego męża).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | klara |