Składniki:
- mąka pszenna 1 kg,
- drożdże instant, 2 opak.,
- mleko, ok. 1 szklanki,
- oliwa z oliwek,
- rodzynki,
- kieliszek koniaku,
- cukier (ilość dowolna, lecz nie więcej niż 1 i 1/2 szklanki),
- 6 żółtek.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (mleka nie powinno być dużo, tak by tylko zmieszać), w kopczyku mąki zrobić dołek i wlać drożdże -odstawić na 20 min do przegryziena się. W międzyczasie zrobić kogel mogel z 6 żółtek z cukrem (dobrze rozetrzeć, cukier nie może piszczeć). Mąkę z drożdżami rozmieszać ręką, dodając kogel mogel, resztę ciepłego mleka i oliwę (oliwy ok. 1/3 szklanki). Tak długo wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki(nie będzie się kleiło), i jeszcze trochę by napompować powietrzem. Odstawić do wyrośnięcia przykryte CZYSTĄ! ściereczką w ciepłe miejsce. Rodzynki (cała szklanka) zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, odstawić do odsączenia reszty wody. Gdy ciasto wyrośnie zwiększy objętość 3 krotnie, wsypać rodzynki i kieliszek koniaku i razem wszystko zagnieść. Taką masę przełożyć do form najlepiej tortowych wysmarowanych tluszczem i tartą bułką. Formy powinny być wysokie,można użyć garnków emaliowanych. Delikatnie ułożyć wierzch smarując białkiem z jajek. Piec w piekarniku nagrzanym ok 30 minut. Stan bab można sprawdzić patyczkiem.
Potrzebne przybory:
Duża miska, dwie duże formy, zamiennie garnki, silne ręce i DUŻO SERCA!
Jak podawać?
Z masłem, bez masła z mlekiem, kakao, herbata.
Uwagi:
Ja używam dwóch garnków małego 3litra i dużego 5 litra. Wychodzą dwie baby, mała i duża. Pyszne na śniadanie z masłem i szkalanką mleka.Aha baby w czasie pieczenia rosną ok. 4 krotnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Arek |