Składniki:
- 1/3 szkl. miodu,
- 1 łyżeczka oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- 3 zgniecione ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1 łyżka mielonej papryki,
- po 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, soli i pieprzu,
- 1 łyżka sezamu,
- 6 piersi kurczaka z kością.
Jak przyrządzić?
1. W misce wymieszać: miód, olej, sok z cytryny, skorkę z cytryny, czosnek, kminek, paprykę, cynamon, sól i pieprz.
2. Do mieszaniny włożyć kurczaka i marynować 12 godz., kilkakrotnie obracając.
3. Przełożyć do szklanej brytfanny razem z marynatą i piec w piekarniku w temp. 200C przez 30-40 min.
Jak podawać?
Bardzo dobre z ryżem lub kuskus.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Mary |