Składniki:
Spód:
- 25 dag mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 4 jajka,
- 1 torebka cukru waniliowego.
Masa serowa:
- 70 dag białego sera trzykrotnie mielonego,
- 4 jajka,
- 20 dag cukru,
- pół kostki masła.
Jak przyrządzić?
1. spód: Masło roztopić razem z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Wlać 5 łyżek wody i gotować 5 min, ostudzić, wymieszać z żółtkami, odlać pół szklanki.
2. Resztę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno piną z białek.
3. Masło na masę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka i ser.
4. Ciasto wyłożyć w blasze, rozłożyć na nim masę serową i piec 60 min w 200 stopniach. Wystudzone ciasto polać odłożoną masą kakaową. Posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |