Składniki:
- 130 g zmielonego, tłustego białego sera,
- 20 g cukru,
- 30 g masła,
- łyżeczka soku z cytryny,
- kieliszek rumu,
- 3 żółtka,
- 65 g mąki,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 20 g rodzynek,
- smalec do smażenia (600 g),
- opakowanie cukru waniliowego (8 g).
Jak przyrządzić?
1. Cukier utrzeć z masłem, zapachem cytrynowym i żółtkami na kremową masę. Ser wymieszać z mąką, drożdżami, razem z rodzynkami wcześniej namoczonymi w rumie, dodać do masy z tłuszczu i jaj.2. Ciasto przykryć i wstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.3. Następnie dwiema łyżkami wykrawać z ciasta pączki, porcjami smażyć przez 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dokładnie odsączyć. Obtoczyć pączki w cukrze waniliowym.
Uwagi:
RADA:Pączki należy wrzucać na lekko, a nie bardzo gorący tłuszcz, wówczas będą mieć rumiany kolor.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 450 g |
Autor | bebovita |