Składniki:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki obranych i zmielonych orzechów laskowych,
- 8 żółtek,
- łyżka masła,
- łyżka śmietany 30% kremówki,
- 2 łyżki rumu lub wódki,
- łyżeczka cukru,
- 600g smalcu do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Z mąki, orzechów, żółtek, masła, śmietany, alkoholu i cukru wyrobić dość luźne ciasto, jednolite i gładkie. Ugniatać około 15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut.
2. Następnie rozwałkować na niewielkie placki grubości około 1,5 mm. Wykrawać z nich paski ciasta 3-4 cm szerokości i 12-14 długości. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć jeden jego koniec.
3. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić kawałek cienko rozwałkowanego ciasta na gorący tłuszcz. Gdy się zrumieni szybko i wypłynie na powierzchnię, można smażyć faworki. Smażąc faworki najlepiej obracać w rondlu widelcem, aby równomiernie przypiekły się z obu stron.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 osób |
Autor | bebovita |