Składniki:
Będą nam potrzebne:
- 1 kg orzechów laskowych,
- wiórki kokosowe,
- 1 czarna czekolada w proszku (może być biała).
Jak przyrządzić?
A oto sposób przygotowania:
orzecha jak najmocniej i jak najgrubiej moczymy w czekoladzie, najlepiej czarnej, i od razu gdy zamoczymy, kładziemy go do miseczki z wiórkami kokosowymi, żeby sie cały w nich zanurzył. Całość wykładamy na talerzyk, tak żeby sie tylko nie sciskały i wkładamy do lodówki na 1-1,5 godz.
I gotowe, smacznego.
Potrzebne przybory:
2 miseczki, talerzyk lub tackę, która może stać w lodówce.
Jak podawać?
Najlepiej obwinąć rafaello (pojedynczo) w folię kolorową lub zwykłą i ułożyć w piramidę.
Podawać z napojem:
a)dla dzieci z sokiem z cytryny,
b)dla dorosłych z winem białym.
Uwagi:
Jeśli czekolada nie będzie chciała sie przyklejać do orzechów, to oznacza, że orzech jest zbyt bardzo śliski lub za suchy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Pati Pat |