Składniki:
Masa:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów,
- 1 puszka brzoskiwń,
- 1 litr mleka,
- 2 opakowania kwaśnej śmietany,
- 6 jajek,
- 200 gram masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 kieliszek spirytusu.
Polewa:
- 6 płaskich łyżek cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Jak przyrządzić?
2 opakowania śmietany roztrzepać mikserem z całymi jajkami. Mleko zagotowujemy, ostawiamy na moment z ognia i od razu wlewamy śmietanę z jajkami. Stawiamy z powrotem na niewielkim ogniui mieszamy dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelewamy przez dość gęste sitko lub przez gazę, i odstawiamy serek do ocieknięcia na conajmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy stopniowo masę serową, sok z 1/2 cytryny, spirytus i jeszcze chwilę miksujemy.
Na dnie tortownicy (28cm) układamy biszkopty (można je trochę skropić sokiem od brzoskwiń). Brzoskiwinie kroimy na kawałki (zostawiamy dwie połówki do dekoracji). Na biszkopty nakładamy połowę masy, na to pokrojone brzoskwinie, i resztę masy.
Polewa:
Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka i podgrzewając mieszamy. Gdy zacznie wrzeć odstawiamy z ognia i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć polewamy "melbę" i dekorujemy brzoskwiniami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | alneya |