Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 15 dkg miodu,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- lyżeczka sody oczyszczonej.
Krem smietankowy:
- 1/2 l śmietany (36%),
- 3 lyżeczki żelatyny.
Polewa:
- 1 puszka slodzonego mleka skondensowanego.
Do dekoracji:
- 10 dkg posiekanych orzechow wloskich.
Jak przyrządzić?
1. Z podanych skladników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
2. Dwie prostokątne formy wysmarować maslem i wyłożyć papierem.
3. Ciasto przenieść do form i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4. Mleko w puszce wstawic do garnka z wodą i gotować 3 godziny(można ugotować je wcześniej).
5. Śmietanę ubić na puszystą masę.następnie dodać do niej rozpuszczoną wcześniej żelatynę.
6. Kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
7. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko(tzw. toffi), posypać posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Ciasto najsmaczniejsze jest nastepnego dnia:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Rosi_202 |