Składniki:
Wiśnie, jaja, cukier puder, bułka tarta, cukier waniliowy, tłuszcz.
Jak przyrządzić?
Do makutry: 6 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy. Utrzeć na biało. Dodać 6 łyżek przesianej bułki tartej. Utrzeć (będzie gęste!). 6 białek ubić na sztywno, dodać do reszty, delikatnie wymieszać (już się zrobi rzadziej). Do tego 1 kg wydrylowanych wiśni (bez soku - odcisnąć!). Wymieszać. Włożyć wszystko do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec ok. godziny w średnio (170-180) nagrzanym piecu. Posypać cukrem pudrem. Poczekać aż wystygnie (gorący nie odejdzie od blachy!!). Mniam! MNiam! Mniam! (właśnie mi stygnie!)
Potrzebne przybory:
Makutra, forma do pieczenia...
Jak podawać?
Jakkolwiek... Zniknie w mgnieniu oka!!
Uwagi:
Placek znany na Zachodzie jako clafoutis... Jednak tu zamiast mąki - bułka tarta i dużo prostszy przepis. A smakuje niezwykle! Nie znam lepszego deseru!! Wiśnie właśnie są, a więc do dzieła!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | jasiek1888 |