Pielmienie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- ok. 40 dkg mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- 1/2 szkl. wody.

farsz:
- 1,5 - 2 kg mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- pieprz, sól

Jak przyrządzić?

Mięso drobno posiekać - nie mielić w maszynce! Cebulę równiez drobno posiekać, połączyć z mięsem, doprawić przyprawami, wymieszać.Z podanych składników zagniatamy ścisłe ciasto, które musimy cienko rozwałkować. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy farsz, zlepiamy jak pierogi (lub jak robi moja znajoma - zwijamy w sakiewki) Pielmienie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 - 15 minut.Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 40 pielmieni.

Jak podawać?

Ja podaję pielmienie z podsmażoną cebulką i surówką z kiszonej kapusty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Autorbromba

Pielmienie: Podobne przepisy

Pielmienie: wypróbuj również

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Powiązane Tematy