Składniki:
Ciasto:
- ok. 40 dkg mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- 1/2 szkl. wody.
farsz:
- 1,5 - 2 kg mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Mięso drobno posiekać - nie mielić w maszynce! Cebulę równiez drobno posiekać, połączyć z mięsem, doprawić przyprawami, wymieszać.Z podanych składników zagniatamy ścisłe ciasto, które musimy cienko rozwałkować. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy farsz, zlepiamy jak pierogi (lub jak robi moja znajoma - zwijamy w sakiewki) Pielmienie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 - 15 minut.Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 40 pielmieni.
Jak podawać?
Ja podaję pielmienie z podsmażoną cebulką i surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bromba |