Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 duża surowa papryka (kolor obojętny),
- 1/2 cebuli,
- 1 średnie jabłko,
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu,
- mały pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- majonez (najlepiej kielecki).
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, kiedy wystygnie połowę torebki wykorzystać do sałatki, paprykę pokroić w drobne paseczki, cebulę pokroić w piórka, jabłko pokroić w drobne paseczki, szczypiorek posiekać, tuńczyka odsączyć i wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą, pieprzem i majonezem, wstawić na godzinkę do lodówki aby się wszystko przegryzło i schłodziło, życzę smacznego!
Jak podawać?
Można do sałatki podać białe półwytrawne wino oczywiście schłodzone.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | renia |