Składniki:
Ciasto:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka suchego maku,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 krem "Karpatka" (gotowy, np. Delecty) + to co potrzebne do jego przygotowania (patrz opakowanie),
- 1 masło,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 6 żółtek.
Polewa:
- 1/3 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao (gorzkiego, rzecz jasna),
- 4 łyżki śmietany 22%.
Ponadto:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
- rodzynki,
- alkohol 40%.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mak, wiórki, bułkę, proszek wymieszać w jednym naczyniu. W drugim ubić pianę z białek na sztywno, dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę wymieszać z makiem, wiórkami, bułką i proszkiem. Piec na blasze na pergaminie ok. 30 min, na średnim ogniu (powinno się lekko zrumienić). Po upieczeniu zostawić na blasze.
Masa:
Ugotować krem według przepisu i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami i dodać do ostudzonego kremu. Miksować ok.15 min.(Żeby było bez grudek). Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch ułożyć obok siebie biszkopty maczane w alkocholu. Całość oblać dokładnie polewą czekoladową. Na każdym biszkopcie położyć rodzynkę.
Polewa:
Wszystkie składniki zagrzać i chwilę gotować na minimalnym ogniu. Jeśli się zważy, dodać pół łyżki wody i rozmieszać.
Potrzebne przybory:
Spora miska na ciasto, średni garnek na masę, mikser, prostokątna blacha do pieczenia, pergamin.
Jak podawać?
Na początek każdemu po jednym cycuszku (uwaga, może się zdeformować podczas wyjmowania z formy), a potem i tak zawsze następuje zbiorowa orgia. Smaku, oczywiście!
Uwagi:
Cycuszki wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Są wtedy jędrniejsze, he, he;) BISZKOPTY tylko maczamy tuż przed ułożeniem. Nie MOCZYMY!
Do maczania najlepsz wódeczka, ew. whisky. Koniak ani tequilka się nie sprawdzają.
Biszkopty radzę wybrać jak największe, bo ostatnio robią jakieś ciupeńkie.
Deserek syty i wcale nie taki trudny jak się wydaje choć czasochłonny. Ja serwuję tylko na szczególne okazje.
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bomba kaloryczna |
Autor | Paula |