Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 3 cebule,
- 30 dkg wędlin,
- 30 dkg pieczarek,
- 3 kiszone ogórki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 1 mała kwaśna śmietana,
- przyprawy,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Do mielonego dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy, wyrabiamy i smażymy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Kroimy w kostkę boczek, podsmażamy w brytfance i dodajemy: pokrojoną cebulę(piórka), wędlinę(kostka), pieczarki(paseczki). Wkładamy klopsiki i pokrojone w kostkę ogórki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 3min. Koncentrat rozrabiamy z wodą wlewamy do potrawy, po zagotowaniu zagęszczamy mąką. Na koniec dodajemy śmietanę.
Jak podawać?
Pieczywo itp.
Uwagi:
Mięso można kłaść na rozgrzany olej 2 łyżkami. Zaczynając od boczku jedno smażę a następne produkty w tym czasie kroję, dodaję itd. Przyprawy; jakie kto lubi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Aga |