Klopsiki w sosie tatarskim

Przepis kulinarny

Składniki:

- 50 dkg mięsa mielonego,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 3 cebule,
- 30 dkg wędlin,
- 30 dkg pieczarek,
- 3 kiszone ogórki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 1 mała kwaśna śmietana,
- przyprawy,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Do mielonego dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy, wyrabiamy i smażymy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Kroimy w kostkę boczek, podsmażamy w brytfance i dodajemy: pokrojoną cebulę(piórka), wędlinę(kostka), pieczarki(paseczki). Wkładamy klopsiki i pokrojone w kostkę ogórki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 3min. Koncentrat rozrabiamy z wodą wlewamy do potrawy, po zagotowaniu zagęszczamy mąką. Na koniec dodajemy śmietanę.

Jak podawać?

Pieczywo itp.

Uwagi:

Mięso można kłaść na rozgrzany olej 2 łyżkami. Zaczynając od boczku jedno smażę a następne produkty w tym czasie kroję, dodaję itd. Przyprawy; jakie kto lubi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
AutorAga

Klopsiki w sosie tatarskim: Podobne przepisy

Klopsiki w sosie tatarskim: wypróbuj również

Powiązane Tematy