Składniki:
- 1 kg udek lub piersi z kurczaka,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- kieliszek wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- sól.
Jak przyrządzić?
Musztardę, wino, olej i drobno posiekaną cebulę dokładnie miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą. Udka lub piersi obieramy ze skóry nacinamy w kilku miejscach i dokładnie smarujemy przygotowaną mieszaniną. Tak przygotowane kawałki kurczaka układamy (ściśle jeden obok drugiego) na odpowiednio dużej folii aluminiowej. Brzegi folii bardzo dokładnie zawijamy (zaciskamy), aby para nie wydostawała się na zewnątrz. "Paczkę" układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
Jak podawać?
Podajemy z puree ziemniaczanym lub ryżem. Do tego surówka jarzynowo - owocowa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |