Składniki:
- 8-10 naleśników (słonych, bez cukru),
- 40 dag wołowiny (a najlepiej cielęciny),
- 2 łyżki tłuszczu,
- 0,2 l śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki,
- sól.
Jak przyrządzić?
Z wołowiny robimy "normalny" gulasz, z dość gęstym sosem. Kiedy mięso jest już zupełnie miękkie, wyjmujemy je z sosu i bardzo drobno kroimy, a następnie mieszamy z połową sosu. Dodajemy połowę śmietany i do tej pory dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso rozgotuje się. Masa powinna być na tyle gęsta, aby można ją było rozsmarować na plackach naleśnikowych. A więc - rozsmarowujemy tą masę na plackach, naleśniki zwijamy (brzegi zaginamy do środka) i układamy, jeden obok drugiego, w żaroodpornym naczyniu i podgrzewamy w piekarniku. W międzyczasie pozostałość sosu z gulaszu mieszamy z mąką i śmietaną, zagotowujemy.
Jak podawać?
2-3 naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem i na każdy naleśnik kładziemy łyżeczkę gęstej śmietany.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |